info[at]mikevanhoenselaar.nl

follow MikevHoenselaar at http://twitter.com

Privacy :: Global Positioning

Gepost in: Trendensity

Privacy, een steeds belangrijker wordend begrip. Zowel online als offline in de 'echte' wereld. Onze grip op privacy wordt steeds kleiner en kleiner. Steeds meer vreemden kunnen zonder veel moeite aan gegevens over jou als persoon en jouw interesses komen. Steeds meer sites worden gemaakt om 'ons' gedrag zowel offline als online bij te houden. In veel sites heb je een eigen keuze om je gegevens achter te laten, maar bij anderen wordt het onbewust of ongevraagd gedaan.

Zo zijn er sites die aangeven waar jij bent (geweest) en wat jij hebt gedaan. Sites waar jij jouw gegevens en interesses kwijt kunt en op basis daarvan vrienden kunt maken. Sites die ervoor zorgen dat je niet meer over straat kunt over iets dat je gedaan hebt. Sites die alle gegevens van jou opslaan en gebruiken voor verschillende doeleinden.

Een voorbeeld van een service die aangeeft waar je bent geweest is Bliin. Bliin kan live je exacte locatie en snelheid tonen op Google Maps als je gebruik maakt van een apparaat met een GPS-chip (Global Positioning System) en de Bliin-software. Dit is allemaal natuurlijk niet helemaal nieuw. In de vorm van TomTom, Google of bij verschillende overheidsinstanties is satelietbeelden opvragen, GPS mogelijkheden al jaren bekend. Maar online is het voor zover ik weet de eerste real-time toepassing.

Ben benieuwd wat de snelheid is als men in een vliegtuig zit (Normaal moet de telefoon uit, maar wat als je hem aan laat slaan??). Zie je het stipje dan heel snel over de aardbol bewegen?

lickny2001 is een gebruiker van Bliin. Elke seconde worden zijn coördinaten aan een sateliet doorgestuurd die de coördinaten daarna naar de site stuurt zodat elke bezoeker zijn positie kan zien. Hij maakt dagelijks foto's met zijn camera. Elke bezoeker kan zien waar hij is geweest en welke foto's hij daar heeft gemaakt.

In de toekomst zal er wel een videouitbreiding komen en nog verder doordenkend een streaming optie. Dus een mash-up(versmelting, fusie) tussen bijvoorbeeld toepassingen als een SKYPE en een Bliin. Je hebt dan de mogelijkheid om online te bellen naar een telefoon en direct weten waar hij/zij zich bevindt en als diegene opneemt hem ook nog zien.

Blinn is een toepassing die mij aanspreekt op beroepsniveau, een duidelijk voorbeeld van het combineren van applicaties, ook wel mash-up genoemd. Toch voel ik me ergens dan meer een meer berooft worden van mijn privacy, mijn persoonlijke vrijheid. Nu is het nog zo dat niet iedere GSM een GPS mogelijkheid heeft maar over enkele jaren heeft iedereen die standaard. Wie zegt mij niet dat die gegevens niet standaard uitgelezen worden door bijvoorbeeld een Bliin. Daarna kan iedereen op elk willekeurig tijdstip zien waar ik ben, geen smoesjes meer, geen excuses, altijd alleen maar de waarheid. Het is immers online te bekijken. Waar is mijn vrijheid dan eigenlijk heen.

Als mijn baas me belt waar ik ben en ik niet kan zeggen dat ik thuis ziek in bed lig, omdat ik naar een pretpark ga met mijn gezin. Dan wil ik natuurlijk niet dat hij weet dat ik niet de waarheid spreek.

Maar voordelen zitten er natuurlijk ook aan. Verdwaalde personen met een telefoon bij de hand, even het programma opstarten op je telefoon en je weet de weg terug (TomTom). Vermiste personen kunnen door de juiste instanties sneller gevonden worden. Routes van dieren kunnen nauwkeurig in de gaten gehouden worden, zoals trekganzen, duiven (dat gebeurt nu al voor veel soorten). Mogelijkheden zijn eindeloos, alleen mijn mening is dat binnen afzienbare tijd je nog wel eens versteld zult staan wat de gewone consument met het internet kan. Ik ben zelf erg bedreven in het 'vinden' van informatie, maar door dit soort toepassingen wordt het voor de normale internetgebruiker ook steeds makkelijker.

Andere toepassingen die op basis van GPS positie bijhouden:

Zie ook:

Top

Reacties op 'Privacy :: Global Positioning' (3)

Door: Funzy op woensdag 25 Oktober 2006 11:33
Wat dacht je van digitale fotografie waarbij de GPS coordinaten in je foto's worden vastgelegd.

Er zijn al diverse toestellen op de markt die dit automatisch opslaan.

Leuk als je even niet wil dat mensen weten waar je kiekjes gemaakt zijn.

Een leuke applicatie met foto's op GPS coordinaten kun je op

http://www.flickr.com/map?woe_id=23424909

vinden.
Door: Bas op vrijdag 27 Oktober 2006 11:27
http://www.yme.nl/ymerce/2006/10/leven-met-big-brother.html

Zo kun je het ook zien ;-)
Door: Mike van hoenselaar op zondag 29 Oktober 2006 20:23
Ik weet niet wat je er mee bedoeld bas. Wat is er anders aan die link??

Top

Reactie toevoegen

Reactie plaatsen
  1. (verplicht)
  2. (verplicht)
  3. (verplicht)
  4. [url=http://www.link.nl]omschrijving[/url]

  5. Notice: Undefined index: captcha in /srv/home/mikevanhoenselaarnl/domains/mikevanhoenselaar.nl/htdocs/www/bericht.php on line 402
  6. Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen dient u eenmalig hieronder de letters abcde in te vullen.
  7. Onthoud mijn gegevens:
  8. E-mail mij de reactie(s):