info[at]mikevanhoenselaar.nl

follow MikevHoenselaar at http://twitter.com

Fout spatiegebruik in Nederland

Gepost in: Maandaglink

Sommigen weten het inmiddels wel, ik hou ervan om mensen in hun Nederlandse taal te verbeteren. Zowel spraak als op papier. Nu maak ik zelf natuurlijk ook wel eens een foutje, maar als sites zoals onderstaande dat doen voel ik me toch niet zo dom. Mijn god wat maakt Nederland nog veel fouten. Zelfs de grote Albert Heijn, SBS en Justitie.

De site spatiegebruik.nl verzameld uit alle hoeken van Nederland fouten bij spatiegebruik. Hieronder wat voorbeeldjes. Ik raad aan om dat echt eens door te nemen. De site heeft op het moment ook een verkiezing met de slechtste spatiefout van 2006. Er zijn zoveel spatiefouten in 2006 gemaakt, dat jouw mening gevraagd wordt om de domste spatiefout van 2006 te selecteren uit de genomineerden.

bonusprijsBonusprijs [Prijssticker, 28 november 2006]
Zelfs met die onjuiste spatie op de verpakking is het eigenlijk toch nog steeds wel gewoon ...feestdagenprijsfeestdagenprijs [Belspel op SBS6, 24 december 2006]
Ik zou de opgaven nog iets willen aanpassen: maak één woord van deze woorddelen. Want 'feestdagen ...maximumsnelheidmaximumsnelheid [Beschikking , 21 december 2006]
Niet verder vertellen, maar ik onlangs ontving ik van het van het Centraal Justitieel Incasso Bureau ...

Top

Reacties op 'Fout spatiegebruik in Nederland' (11)

Door: Petra op woensdag 10 Januari 2007 08:55
Hoi Mike,

Ook ik kan me er erg aan ergeren als er verkeerde spaties in staan. Ik schrijf ook niet altijd zonder fouten. Maar als er na een woord eerst een spatie komt en dan pas het leesteken en dan weer een spatie, dat de mensen het zelf niet zien dat het niet zo hoort het staat toch helemaal niet. Mij valt het natuurlijk erg op omdat ik nog steeds typeles geef en je er dan extra op let. Maar dit zijn toch dingen die we op school allemaal geleerd hebben.

Groeten,
Petra
Door: Mike van hoenselaar op woensdag 10 Januari 2007 11:13
Inderdaad Petra, maar is het niet zo dat je na jouw maar en omdat komma's schrijft? ;)

Typles of typeles? :p

Lange zinnen? (in dit geval (officieel) 4 regels) :D

Beetje spot mag wel toch? Zo zie je maar dat IEDEREEN foutjes maakt en bestaat het spreekwoord 'fouten maken is menselijk' toch niet voor niks.
Door: Petra op woensdag 10 Januari 2007 11:17
Ik ben blij dat je bevestigd dat ik ook een mens ben.
Door: Mike van hoenselaar op woensdag 10 Januari 2007 11:33
hahahahaha, idd en nog altijd mijn lieve tante die ik als ik terug ben snel eens op ga zoeken. Zodat ik haar eens kan bedanken voor de steun in die 5 maanden.
Door: Petra op woensdag 10 Januari 2007 12:36
Nou zeg Mike je laat me blozen hoor. Maar je bent altijd welkom.
Gezellig
Door: Maurice brand op dinsdag 23 Januari 2007 09:46
Wat een gelul altijd over spelfouten. Het gaat om het doel (communicatie), niet het middel. Als er maar begrepen wordt wat de boodschap is.
Door: Mike van hoenselaar op dinsdag 23 Januari 2007 10:17
Daar ben ik het niet mee eens Maurice, ik mag van elke Nederlander toch verwachten dat men AN kan schrijven. Een ander verhaal vind ik spellingsregels (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord, onwelvoegelijk voornaamzetsel ;) ) 99% van Nederland gebruikt die toch niet meer.

Verder zeg je dat het om communicatie gaat, als er in mediauitingen flinke taalfouten worden gemaakt dan erger ik me daar aan(en ik denk met mij nog wel meer mensen), ondanks dat ik wel begrijp wat ze bedoelen. Ik denk persoonlijk dan "Als ze ook zo onzorgvuldig met hun producten/diensten om gaan...", ik mag van een multinational (waar de uiting vaak door velen hoge functies gezien en goedgekeurd zijn), wel degelijk verwachten dat er correcte Nederlandse woorden gebruikt worden.
Door: Maurice brand op woensdag 31 Januari 2007 11:31
Ik lach er ook wel eens om, maar om nu 'ergeren' te zeggen.

Vind het jammer dat het op een weblog besproken wordt, vind ik echt typisch Nederlands geklaag :)
Door: Mike van hoenselaar op woensdag 31 Januari 2007 12:31
Misschien wel inderdaad, alleen weblogs worden steeds meer gelezen en ik heb al van allerlei De maatschappij rekent je steeds meer af op je schrijfkwaliteiten. Daarom vind ik het belangrijk dat ik mijn eigen kennis over taal ook deel met de bezoekers op deze weblog.

Door: Jolijn op zaterdag 3 Januari 2009 21:07
Wow wat een verademing dat deze site bestaat! Ik begin me zelfs weleens af te vragen of ìk al die dingen gewoon niet verkeerd zie, omdat werkelijk iedereen ze fout doet! Denk inderdaad aan dingen als
parkeer garage
zeven sprong
recreatie zaal

echt om gek van te worden!!
Door: Jochem op zaterdag 21 Februari 2009 18:30
Mike en Petra (e.a.), letten jullie ook een beetje op je d’s en t’s, hierboven en elders? Niet zozeer voordat je een ander corrigeert, want dat mag natuurlijk altijd. D’s achteraan altijd alléén bij een voltooid deelwoord (incl. hebben/worden/zijn) en niet-kofschip, ofwel anders simpelweg stam+t zoals ‘loopt’, ‘zingt’ etc. D/t-fouten en spatiegebruik staan op nummer 1 en 2 (!) in de lijst met veelgemaakte fouten en ik weet niet welke op dit moment het hoogst scoort… Inderdaad ‘typeles’ overigens, net als ‘typefout’ (raar maar waar). Verder een leuke website hoor, maar loop de spelling eens door. Categorieën, locatie, koppelingen, Turks (de onjuiste vormen schrijf ik liever niet op, brrrr…) ;)

Top

Reactie toevoegen

Reactie plaatsen
  1. (verplicht)
  2. (verplicht)
  3. (verplicht)
  4. [url=http://www.link.nl]omschrijving[/url]

  5. Notice: Undefined index: captcha in /srv/home/mikevanhoenselaarnl/domains/mikevanhoenselaar.nl/htdocs/www/bericht.php on line 402
  6. Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen dient u eenmalig hieronder de letters abcde in te vullen.
  7. Onthoud mijn gegevens:
  8. E-mail mij de reactie(s):