info[at]mikevanhoenselaar.nl

follow MikevHoenselaar at http://twitter.com

Wat is RSS?

RSS (of Really Simple Synication) is een toepassing van de metataal XML en wordt gebruikt om informatie op een website gelijktijdig beschikbaar te stellen aan derden. Internetgebruikers of websites die zijn geabonneerd op de RSS-feeds van een website krijgen automatisch een bericht als er nieuwe informatie op de betreffende website is geplaatst. Het is niet helemaal duidelijk waar de afkorting voor staat. Volgens de ene lezing staat de afkorting voor 'RDF Site Summary' of 'Rich Site Summary', volgens de andere staat de afkorting voor 'Really Simple Syndication'.

Wat zijn de voordelen van RSS?

RSS is snel en eenvoudig. Met RSS hoef je niet meer elke dag naar websites te surfen om te kijken of er updates zijn. Met een RSS-reader (zie verderop) haal je met ëën klik de laatste headlines van je favoriete websites binnen. Abonneren op RSS-feeds gaat anoniem, je hoeft geen e-mailadres op te geven en loopt dus ook niet het risico op spam of virussen.

Hoe kan ik RSS-feeds lezen?

Om RSS-feeds te kunnen lezen heb je een RSS-readers nodig. Er zijn verschillende soorten lezers waarbij onderscheid kan worden gemaakt in de volgende groepen.

1. Offline readers Dit is een softwarepakketje dat je moet installeren op je pc om RSS-feeds te kunnen lezen. De meest gebruikte offline RSS-readers zijn:

2. Online readers: Deze readers gebruik je door naar een speciale website te gaan en daar op in te loggen. De meest gebruikte online RSS-readers zijn:

3. Geintegreerde readers: Hiervoor download en installeer je de software, waarna outlook of bijvoorbeeld je bestaande browser ook rss-feeds kan lezen. De meest gebruikte geintegreerde RSS-readers zijn:

4. RSS-readers voor je mobieltje: Dit zijn speciaal voor mobiele telefoons of pda's gemaakte RSS-readers. De meest gebruikte readers in deze categorie zijn:

Hoe abonneer ik mij op de RSS-feed van Trendensity by Mike van Hoenselaar?

Download eerst een RSS-reader. Wanneer je het programma hebt geinstalleerd kun je de volgende url toevoegen aan je reader:
http://feeds.feedburner.com/TrendensityByMikeVanHoenselaar/
Of je kunt een van de online readers proberen, het adres blijft hetzelfde. Vanaf dat moment word je automatisch op de hoogte gehouden van nieuwe berichten op deze site. De nieuwe FireFox geeft je automatisch de mogelijkheid om de RSS feed toe te voegen aan Google Reader op het moment dat je op de link klikt.

Waar vind ik nog meer interessante RSS-feeds?

Er zijn inmiddels duizenden RSS-feeds en de uitdaging zal steeds meer zijn om de juiste feeds te selecteren en binnen de geselecteerde feeds te werken met zoekfilters. Veel RSS-readers bieden deze optie al.

Hoe weet ik of een site een feed heeft?

Feeds zijn vaak te herkennen aan een rechthoekig, oranje blokje rss, een blokje met de tekst XML of RDF, of tekstuele links met woorden als RSS, RDF, Atom en XML. De tekst of afbeelding is met een hyperlink verbonden met de RSS-feed. Het internetadres van de RSS-feed kan simpelweg gekopieerd worden door op de link of knop te klikken en de url die geopend wordt te kopieren en te plakken in je RSS-reader.

Meer informatie.


Meer informatie over rss tref je aan op rss.pagina.nl.