info[at]mikevanhoenselaar.nl

follow MikevHoenselaar at http://twitter.com

Machtig fenomeen: optische illusies

Gepost in: Maandaglink

Ik wist niet dat ik deze in mijn RSS-lijst had staan, ik heb deze optische illusie site enige tijd geleden van Marcie gekregen en vind em echt stoer nu ik em actief doorgebladerd heb.

Ik vind het optische illusie fenomeen echt prachtig. Optische illusies zijn kunstzinnige plaatjes die je ook iets kunnen leren over de manier waarop je dingen waarneemt. Wat zie je en wat is het in werkelijkheid? Wat zie je of wat denk je te zien? En hoe komt het dat je dingen soms anders ziet dan ze eigenlijk zijn?

Het fenomeen optische illusies

Het fenomeen optische illusies. Beelden die ons voor de gek kunnen houden. Beelden die anders zijn dan dat ze eruit zien. Ze zorgen voor gezichtsbedrog. Optische illusies ontstaan ergens in ons visuele systeem. Dat zijn je ogen + je oogzenuwen + je hersenen. Beelden gaan van je ogen via je oogzenuwen naar je hersenen. Om te kunnen zien heb je al die dingen nodig.

Onze ogen werken namelijk veel ingewikkelder dan bijvoorbeeld een camera. Een camera filmt een plaatje en dat zelfde plaatje kan je later op je tv-scherm zien. Heel makkelijk. Je ogen werken anders. Het eerste verschil met een camera is al dat je twee dingen hebt om mee te kijken, namelijk 2 ogen. Daardoor zie je alles beter dan met één oog. Je ziet diepte.

Optische illkusie van een wielIk had laatst al een optische illusie geplaatst waarbij sommige het plaatje naar links zien bewegen, en anderen naar rechts. Het wiel hiernaast is er nog zo een. Deze is alleen wat makkelijker. Kijk vanuit de middelste spiraaltjes, naar rechts of links.
Het klokhuis

Er is zoveel te lezen over optische illusies. Het klokhuis heeft daar een 10-delig dossier van gemaakt om het fenomeen optische illusies eens goed uit te leggen. Het is natuurlijk wel in de taal van kleinere kinderen geschreven, maar zo leer je het fenomeen wel goed kennen en onthoud je ook echt alles. Ik heb er met veel plezier doorheen gebladerd.

Soorten optische illusies


Een optische illusie is net als bij ijsjes. Zoveel soorten, en iedereen vind de een beter (lekkerder) dan de andere. Deze site over psychologie met een mooie weergave van enkele bekende optische illusies is het bekijken waard. Een mooie weergave van enkele van de meest bekende optische illusies van de wereld.

[deel tekst via klokhuis.nl]

Top

Reacties op 'Machtig fenomeen: optische illusies' (1)

Door: Funzy op maandag 22 Oktober 2007 19:04
Optische illusies hebben mij altijd zeer aangesproken. Het werk van Mc. Escher vind ik als voorbeeld geniaal! Een heel bekend voorbeeld van hem is het trappenhuis of zijn waterval.

Leuk onderwerp Mike, en bedankt voor de link naar het klokhuis!

Top

Reactie toevoegen

Reactie plaatsen
  1. (verplicht)
  2. (verplicht)
  3. (verplicht)
  4. [url=http://www.link.nl]omschrijving[/url]

  5. Notice: Undefined index: captcha in /srv/home/mikevanhoenselaarnl/domains/mikevanhoenselaar.nl/htdocs/www/bericht.php on line 402
  6. Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen dient u eenmalig hieronder de letters abcde in te vullen.
  7. Onthoud mijn gegevens:
  8. E-mail mij de reactie(s):