info[at]mikevanhoenselaar.nl

follow MikevHoenselaar at http://twitter.com

Gebruiksvriendelijkheid Apple iPod Nano onder de loep

Gepost in: Klaag maar raak

Ok natuurlijk kan ik uren lang doorvertellen over de strijd tussen Apple en Microsoft. Tussen Windows en Mac, Tussen de ipod en de zune. Maar agh daar gaat het in deze post niet over. Ik wil gewoon even kwijt wat ik persoonlijk van een iPod vind. Met name de iPod Nano 8Gb die ik heb gekocht omdat mijn telefoon naar de knoppen is gegaan en ik in de tussentijd toch muziek wil kunnen blijven luisteren.

Apple staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid, zijn geweldige gebruikers interfaces en nog veel meer. Na een geweldige iPod Nano 3de generatie review gelezen te hebben op Yooph, kan ik het zelf niet beter gezegd hebben. Een hoop bladiebla, maar het klopt helemaal. Ik gebruik de nano nu een paar dagen en ik moet zeggen dat alles perfect werkt.  Toch heb ik bij het gebruik van de iPod wat opmerkingen die ik graag met jullie wil delen. Ik vond ze nog nergens terug op internet, vandaar.

De hold knop

De Ipod Nano Hold Button

De hold knop is ervoor dat je alle knoppen kunt vergrendelen zodat je hem veilig in je broekzak kunt doen. Prima vooralsnog. Werkt naar behoren en als je hem ervanaf zet spring je automatisch naar het huidige nummer. Top! Wat ik me nu afvraag is. Ik heb hem in mijn rechterhand en heb niet zoveel kracht dat ik de hold knop met 1 vinger aan en uit kan zetten. Toch hebben ze bij de derde generatie iPod nano's de hold knop naar rechtsonder verplaatst. Waarom? Naar mijn idee als je hem linksboven plaatst kun je hem met je veel sterkere wijsvinger bedienen zonder gebruik van je linkerhand. Een extra voordeel naar mijn idee. Ik hoor graag wat jij denkt.

Het freeze venster

Het Freeze venster van de Ipod Nano

Bij gebrek aan een betere naam noem ik dit venster maar zo. Het is het venster als je een bepaalde tijd niets doet met je iPod. Dan verschijnt er een schermpje met de huidige tijd, het play of hold icoon en het batterijniveau. Ook allemaal heel erg eenvoudig. Maar het ding is er om muziek en video e.d. af te spelen. Nu mis ik toch echt het huidige nummer in dit venster, Nu moet je namelijk eerst op een toets drukken om het te zien (of eerst de hold-button). Voor mij zou het een waardige toevoeging zijn, in ieder geval. Ik ga er vanuit dat ze het overweegt hebben en het niet gedaan hebben, maar ik vraag me dan af waarom. Ik zou zelfs de center knop aanbieden als knop om in de hold het scherm op te lichten. Zodat je snel toch het huidige nummer kunt zien. Dat kon vroeg bij mijn telefoon ook al door op de power-knop te drukken als hij vergrendeld was.

Afkappen van muziek


Ik ben een zeikerd, maar ik vond deze toch wel jammer. Ik heb gehoord dat dit bij de iPod Touch en de iPhone weer niet is, maar wat ik vervelend vind is dat als je de nano aan de pc wil hangen als je muziek aan het luisteren bent, dus in mijn geval vaak om de batterij op te laden, dat je dan geen muziek meer kunt luisteren, maar een 'Verbonden'-venster te zien krijgt. Als ik er over nadenk zou dit gedaan kunnen zijn omdat je jouw muziek vaak toch op de pc hebt staan waar je je nano aan koppelt en dus niet meer via de nano hoeft te luisteren. Maar dan nog zou ik het fijner vinden om overal mijn nano in een pc te kunnen doen zonder mijn iPod bestanden naar de pc te hoeven synchroniseren om dan toch mijn muziek te kunnen luisteren. Overal was het toch ;-).

Het waarderen van nummers

Ik heb er al navraag naar gedaan, maar nog geen resultaat. Ik wil namelijk niet alle liedjes die ik uiteindelijk op de nano zet houden. Nu dacht ik daarvoor de rating functie (waarderen van nummers) te gebruiken. Ik zit in de bus en ik krijg een liedje te horen dat ik graag de volgende keer met synchroniseren niet meer erop wil hebben. Ben het moe of valt me toch tegen van het album. Mijn eigen ingeving was om de waarderingsfunctie daarvoor te gebruiken. Ik heb een slimme afspeellijst gemaakt met als regel dat alle nummers met een 1 ster waardering hierin komen. Bij synchoniseren zou ik dan in die lijst alle nummer kunnen verwijderen en dus heb ik weer een beetje betere lijst van meest mooie nummers. Niet dus. Als je synchroniseert dan gooit hij all waarderingen weg en blijf je zitten met een lege 1 sterlijst. Al het werk voor niets. Of ik zie iets oer het hoofd, of de optie zit er gewoonweg niet in. Zijn er meer mensen die dat ondervonden hebben? Of misschien hier een oplossing voor hebben?

Een optie op het pad te wijzigen van een liedje, dus op nano zelf nog lijsten aanmaken, zou een uitkomst zijn, maar ik denk dat door ruimte e.d. deze optie weggelaten is. Wat denk jij?

Voor de rest heb ik geen slecht woord over Apple of de iPod. Ik gebruik hem graag, maar ik vind dat ook Apple best eens onder de gebruikersvriendelijke loep genomen mag worden. In dit geval de mijne ;-)

Bron: Plaatjes bewerkt, maar gebruikt van iprong.com

Top

Reacties op 'Gebruiksvriendelijkheid Apple iPod Nano onder de loep' (3)

Door: David op maandag 14 April 2008 12:22
Ik ben het grotendeels met je dingen eens. Ik vind die hold-knop echt onhandig klein voor mensen die de 12 gepasseerd zijn, ik moet dat ding met mijn nagel bedienen!

Verder vind ik bij de nano dat het wheel ietsje te gevoelig is, omdat ze gewoon het grotere wiel van de grote broer hebben gebruikt en iets kleiner hebben gemaakt. Het gebeurt regelmatig dat ik een selectie maak, en zo gauw ik mijn duim van dat wiel af haal, dat hij dan n verder of terug springt.

Verder blijft het top-spul hoor, dit is echt mierenneuken...
Door: Mike van hoenselaar op maandag 14 April 2008 13:30
klopt, mierenneuken, maar het mag best gezegd worden. In plaatsvan dat iedereen Apple de hemel in prijst.

Bij mij verspringt hij dus ook als ik mijn duim eraf haal. Das wel echt jammer. En naar mijn mening dan niet goed genoeg over na gedacht. Met een vertraging zou dit gemakkelijk op te lossen zijn.
Door: Lotte op vrijdag 27 Juni 2008 15:06
Ik heb mijn nieuwe nano pas een paar dagen, en hij bevalt me erg goed. Het kleine clickwheel is even wennen, maar na 2 dagen is 't wat mij betreft ok.
De kleine hold-knop vind ik wel hip uitzien, en het voordeel van zo'n klein ding is dat mensen < 6 jaar (neefjes en nichtjes) er dus echt NIETS mee kunnen.
De 3rd Gen is niet echt krasbestendig, ik heb er zelf een hoesje bij gekocht.
UBERCHILL!
voor de rest is et echt een gaaf dingetje

Top

Reactie toevoegen

Reactie plaatsen
  1. (verplicht)
  2. (verplicht)
  3. (verplicht)
  4. [url=http://www.link.nl]omschrijving[/url]

  5. Notice: Undefined index: captcha in /srv/home/mikevanhoenselaarnl/domains/mikevanhoenselaar.nl/htdocs/www/bericht.php on line 402
  6. Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen dient u eenmalig hieronder de letters abcde in te vullen.
  7. Onthoud mijn gegevens:
  8. E-mail mij de reactie(s):