info[at]mikevanhoenselaar.nl

follow MikevHoenselaar at http://twitter.com

TOP 5 Levenslessen

Gepost in: Stage

Nou het heeft wat langer geduurd maar hier een update voor jullie over alle dingen die me op dit moment bezig houden.
Ik heb een weekje geen goede input gehad om voor jullie een leuk en interessant stukje te schrijven. Ik ben veelal bezig met hard werken, met technische termen gooien heeft niemand wat aan, maar ga er maar vanuit dat ik het druk heb. Dit weekend stond weer in het teken van 'nieuwe mensen'. Zoals je misschien wel gezien hebt wordt er aan de lopende band dingen geupdate op deze site, zowel AAN de site als OP de site. Ik vertel hier wat meer over in mijn volgende post van vandaag, want…

Jullie willen natuurlijk weten wat ik allemaal uit spook. Nou allereerst “work comes first”, ik ben op dit moment met zoveel dingen tegelijkertijd bezig dat ik bijna door de bomen het bos niet meer zie.

Allereerst heb ik natuurlijk opdrachten vanuit school, ik kan namelijk een hoop extra studiepunten verdienen als ik een ‘kleine’ opdracht tijdens mijn stage doe. Deze opdracht betreft alles over visie, structuur en omgevingsfactoren van mijn stagebedrijf.

Daarnaast vereist het normale werk ook een hoop tijd. Het is een project om een ‘full-service’ pakket voor kopers en huurders in de provincie Antalya te realiseren zodat de klant ten aller tijde de mogelijkheid heeft tot alle informatie over zijn huis, zijn omgeving en zijn land.

Verder heb ik in het begin van mijn stage aangegeven dat ik meer op communicatie gebied actief wilde zijn. Dit omdat mijn opleiding veel aandacht besteed aan Design en ICT, maar de Communicatie factor wat laat liggen. Ik ben daarom veel bezig om met klanten in contact te komen en mijn capaciteit tot productverkoop aan te scherpen. Goed te bepalen wat een klant wil, hierop in te spelen en voor mijn stagebedrijf nieuwe projecten te vinden. Ik heb daardoor minder producten die ik concreet kan laten zien aan het eind van mijn stageperiode. Wat inmiddels alweer, meer dan 70 dagen geleden is dat ik me op Nederlandse bodem bevond.

Zo vertelde ik laatst al van Johan Guijt, hij had grote interesse om te investeren in grondstukken in Turkije, daar begeleid ik hem bij en probeer de communicatie tussen hem en REC zo makkelijk mogelijk te maken. Zodat het beide partijen iets oplevert.

Mocht je iemand kennen die op zoek is naar een mooi droomhuisje voor rust en ontspanning, laat het me weten. Ik weet heel zeker dat je in Turkije een goede kanshebber zult zien. Je zult versteld staan van de mogelijkheden en de lage onkosten.

Ok genoeg reclame. ;-)

In het vorige stagebericht vertelde ik al dat ik regelmatig nieuwe mensen ontmoet die een bepaalde connectie hebben met mijn stagebedrijf. De ene keer is dat als vriend, de andere keer als klant. Allemaal worden ze netjes aan mij voorgesteld, omdat ze allemaal een woordje Duits, Nederlands of Engels kunnen spreken.

Zo was afgelopen weekend een goede vriend van Mevlut aanwezig, Istemi Parman. Deze van oorspronkelijk Turkse afkomstige 68jarige/Engels sprekende/ professor/ econoom/ diplomaat/ strateeg/ filosoof is iemand die mij vanaf seconde 1 wist te boeien. Natuurlijk begon hij meteen met zijn 'preken' over wat hij vindt over ‘In mijn tijd...’ , 'In al die jaren...', 'Deze maatschappij...' en de 'De huidige wereld economie...'. Prachtig om te horen, maar je kunt horen dat de filosoof in hem de overhand heeft. Maar zeker wel een man met grote kennis.

Zijn levenslessen die hij met mij deelde, zal ik daarom ook met jullie delen. Dan heeft het voor jullie ook een meerwaarde. Hierbij een top 5 van de levenslessen van Istemi:

“Als je succesvol wil zijn in je leven, stel een doel en streef daar dan ook naar.” – oftewel dromen mag maar droom alleen over dingen die je in de hand kunt houden. Niet helemaal waar, omdat elk individu juist droomt om even weg te kunnen van die bagger zooi als hij/zij wakker wordt. Hij bedoeld natuurlijk hiermee dat als je iets wil, dat dromen goed is maar de realiteit moet je wel onder ogen blijven zien.

“Voorzie elke stap voordat je aan je reis begint” – oftewel besef van tevoren goed wat de consequenties zijn en welke stappen er genomen dienen te worden om je doel te kunnen bereiken.

“Je hebt 2 manieren om je doel te bereiken, de ‘ikke en de rest kan stikken’ manier voor snelheid en de ‘ik houd rekening met mijn medemens’ manier voor de nauwkeurigheid” – oftewel als je succesvol wil zijn moet je af en toe eens ff flink over de rug van anderen heen kruipen, omdat met ‘mister nice guy’ het vaak lang duurt.

“Als je jouw eerste echte doel bereikt hebt zul je makkelijk ook andere doelen kunnen bereiken” – oftewel leer van je fouten en doe er je voordeel mee.

“Geld maakt veel dingen makkelijker” – oftewel geld zorgt ervoor dat je jouw doelen makkelijker kunt bereiken. Afgezien van liefde, geluk, gevoelens dan. Niet alles is te koop met geld natuurlijk.

Zijn levenslessen hebben mij natuurlijk enigszins wakker geschud, niet zozeer de inhoud van de lessen, maar meer de situatie, de passie van vertellen, de fitheid van een 68jarige man (je wil niet weten wat hij nu nog allemaal doet en nog wil gaan doen) en de overtuigingskracht om iemand iets te leren. De levenslessen ‘an sich’ waren mij al bekend.

Ik kan er zelf ook nog wel snel 1 tegen aan gooien:

“Familie is het allerbelangrijkste” – oftewel daarmee wil ik zeggen dat familie de drijvende kracht is achter jouw eigen succesvolheid. Familie is niet alleen bloedverwanten maar ook vrienden, maatjes, etc. Mensen waar je vertrouwen in hebt. Deze mensen zorgen ervoor dat jij je als persoon sterk en krachtig voelt en de weg naar succes helder blijft zien.

Het weekend was dus een hoop gebabbel, maar wel een interessant weekend. Ik ben altijd geïnteresseerd in de mening van anderen, dus het heeft mijn visies op dingen weer wat verder verbreed. Zondag ben ik ook nog met beiden heren naar Kaş (kasj) geweest. Had alles te maken met een project van beiden heren. Ik kan je zeggen, een prachtig project. Gaan we nog wel wat van horen.

Ook heb ik mijn sudoku boek maar weer eens opgepakt, Istemi wilde wel eens zien hoe snel ik kon nadenken en de sudoku's kon oplossen, met een tijd van 11 minuten voor een expert sudoku valt daar niks van te zeggen. (aldus Istemi)

Ook heeft hij mij de basis beginselen van de Turkse taal uitgelegd. Dat je met de weinig woorden die de Turkse taal telt met 4 woorden antwoord kunt geven op 6 vragen (misschien wel meer, geen idee). De eerste 2 woorden zijn de woorden waarvan de vraagsteller weet dat ze correct zijn, het 3de is waar hij naar vraagt en het vierde is de actie die altijd vast staat.

Ahmet came gün kirdi (Ahmet raam gisteren breken, vrij vertaald)

Door nu de eerste 3 woorden van plaats te wisselen kan ik op elke vraag anders antwoorden.

Ahmet came gün kirdi
Ahmet gün came kirdi

Came gün Ahmet kirdi
Came Ahmet gün kirdi

Gün Ahmet came kirdi
Gün came Ahmet kirdi

Voorbeeld: Wie heeft gisteren dat raam gebroken?

Je refereert altijd naar 2 dingen die je al weet (in dit geval het raam en het tijdstip).
Je kiest in dit geval voor de zin: Gün came Ahmet kirdi
Dit omdat de persoon niet zeker is en die komt op de 3de plek.

Voorbeeld 2: Wanneer heeft Ahmet dat raam gebroken?

Hier weet je dat Ahmet het gedaan heeft en wat hij gebroken heeft.

Dus nu kies je voor: Ahmet came gün kirdi
Dit omdat het tijdstip niet zeker is en van alles kan zijn.

Ok dat was taalkunde voor vandaag. Ik verwacht verder vandaag of morgen nog een vriend van Mevlut, Carlos. Deze man is ook op zoek naar een investeringsmogelijkheid in Turkije. Ik mag met hem op pad om hem het prachtige Turkije te laten zien. Daar gaat de week hard werken aan mijn stageopdrachten. Ik hou jullie op de hoogte…

Zo, weer 1000 woorden verder en klaar om mijn dag eindelijk te beginnen.

Top

Reacties op 'TOP 5 Levenslessen' (0)

Geen reacties

Top

Reactie toevoegen

Reactie plaatsen
  1. (verplicht)
  2. (verplicht)
  3. (verplicht)
  4. [url=http://www.link.nl]omschrijving[/url]

  5. Notice: Undefined index: captcha in /srv/home/mikevanhoenselaarnl/domains/mikevanhoenselaar.nl/htdocs/www/bericht.php on line 402
  6. Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen dient u eenmalig hieronder de letters abcde in te vullen.
  7. Onthoud mijn gegevens:
  8. E-mail mij de reactie(s):